Naar aanloop van de Toekomstverkiezing, stellen wij Nederlanders de vraag: wat vind je mooi aan de plek waar je nu woont? Zo wordt de focus verlegd op wat er al goed gaat en laten we onszelf en elkaar zien dat er zaken in ons leven zijn die al klaar zijn voor de toekomst.  Lees hier wat de woonplaats van Pim uit Utrecht mooi maakt.

Wat maakt jouw woonplaats een goede plek om te leven?

De bereikbaarheid: vanaf waar ik woon, fiets ik zo door de weilanden of naar het bos, maar ook naar winkels en het treinstation waarmee ik verbonden ben met de rest van Nederland, en vooral met vrienden en familie die deels ergens anders wonen. Ook ben ik blij met de mogelijkheden voor een ommetje en met mijn fijne woning die bovendien goed geïsoleerd is, waardoor ik relatief weinig gas gebruik en geen last heb van het geluid van de snelweg in de buurt.

Hoe zou datgene wat jouw woonplaats goed maakt groter, beter of sterker kunnen worden?

Ik noemde bereikbaarheid. Om dat groter, beter of sterker te maken zie ik een verdere uitbreiding van het openbaar vervoer netwerk voor me, maar het zou zonde zijn als dat botst met andere waarden. Een andere optie is dingen dichterbij halen. De natuur dichterbij halen moet mogelijk zijn, door de omgeving te vergroenen. Lastiger is het om zowel familie als werk dichterbij te halen, al heeft het thuiswerken daar een hoop nieuwe mogelijkheden voor gebracht.

Stel je voor dat ooit, in 2050, jouw kleinkinderen ook gaan wonen op deze plek. Wat mag dan absoluut niet veranderen of minder worden?

Het groen wat er is zou ik graag behouden zien, en ik hoop dat de bomen dan lekker groot zijn.

En stel dat je iets ingrijpend mag veranderen.
Wat zou je, voor toekomstige generaties die hier leven willen verbeteren?

Meer groen, ook op de gevels, meer met elkaar verbonden en beplanting die lang de tijd heeft om te groeien en niet om de zoveel jaar weer “verplaatst” moet worden.

Kun je vertellen waarom je dit belangrijk vindt?

Dat helpt niet alleen om de omgeving op een fijne manier te ervaren, maar ook voor verkoeling in de zomer, beperken van wateroverlast en voor de biodiversiteit op zichzelf.