De Toekomstverkiezing ligt om de hoek en daarom leek het ons een uitgelegen moment om te spreken met een kandidaat gemeenteraadslid die wel heel goed de toekomstige generaties kan representeren: dat is hij namelijk zelf. Friso Le Poole is kandidaat raadslid voor D66 in de gemeente Bloemendaal en staat met zijn 15 jaar aan het begin van de toekomst. Hoe gaat hij deze invullen?

Een van Friso’s belangrijkste drijfveren om lid te worden van een politieke partij, was om die brug tussen politiek en de jeugd te slaan: ‘’In de gemeenteraad is de gemiddelde leeftijd ongeveer 56 jaar. De jongereninspraak is echt erbarmelijk. Ik vind voorstellen zoals jeugdraden heel mooi, maar ik geloof dat het nog veel belangrijker is dat je ook iemand van een jongere leeftijd hebt die gewoon in de raad zit en echt meepraat.’’

Friso vindt zijn dorp ontzettend mooi: er is veel groen, het heeft mooie duinen en een mooi natuurgebied. Toch heeft hij ook genoeg ideeën over hoe zijn woonplek beter kan worden. Hij noemt grote, concrete stappen waarvan hij zou willen dat ze gemaakt worden. Zo vindt hij dat er in zijn gemeente niet genoeg wordt gedaan met verduurzaming. Subsidies voor zonnepanelen zou een stap in de goede richting zijn, net als nieuwe manieren om van het gas af te komen en warmtepompen.

Lid zijnde van een partij, kan Friso gelukkig wat meer doen dan alleen ideeën hebben over de Toekomst. Zo is hij met allerlei toekomstbestendige projecten bezig, zoals het verduurzamen van alle basisscholen in Bloemendaal. Ook maakt hij zich hard voor meer voorzieningen voor jongeren, zoals speciale jongerenparken.

Friso is positief verrast over hoe opmerkelijk open gemeenteraadsleden staan voor dit soort initiatieven, ook de mensen die wat ouder zijn. Gelukkig, want op deze manier kan een samenwerking tussen jong en oud heel vruchtbaar zijn. Friso’s verhaal is daar een mooi voorbeeld van. De aanwezigheid van jongeren in de gemeenteraad, maken de noodzaak van een toekomstvisie voelbaar. Gelukkig zijn er nog veel meer jongeren zoals Friso, die stapje voor stapje de politiek een toekomstbestendige richting op sturen.