Deze week worden niet alleen de gemeenteraadsverkiezingen gehouden; ook de Toekomstverkiezing vindt deze week plaats, een verkiezing waarbij elke Nederlander mag stemmen op een toekomstbeeld van 2050.  De oprichters van deze verkiezing, een collectief van kinderen, jongeren en maatschappelijke organisaties die zich zorgen maken over de toekomst, hopen op deze manier het langetermijndenken in de gemeenteraad te stimuleren.

Op het Meander College in Zwolle kregen leerlingen les over deze verkiezing. Jan Albert Slurink, docent levensbeschouwing, legde zijn klas verschillende toekomstscenario’s voor en begeleidde de leerlingen in het bekijken van de voor- en nadelen van elke toekomst.

Niet elke leerling bleek evenveel interesse te hebben in de toekomst. Voordat de les begon, liep een meisje langs de verschillende toekomstbeelden, die netjes op papieren vellen langs de muur waren opgehangen. Ze tikte alle voorbeelden even aan, terwijl ze bij elk voorbeeld ‘’boeit me niet’’ herhaalde. Behalve bij de laatste: ‘’Ah, deze is wel oké,’’ besloot ze.

Ondanks dat de een wat meer stond te springen om het te hebben over de toekomst dan de ander, hadden deze leerlingen genoeg te zeggen over de denkbeeldige scenario’s van 2050: ‘’Het voordeel van dit toekomstbeeld is dat er minder afval wordt gebruikt en dat is beter voor het milieu,’’ zei een van de leerlingen over een toekomst waarin iedereen hun eigen eten kweekt, ‘’maar een nadeel is weer dat mensen hun werk verliezen, omdat er minder boeren en supermarktmedewerkers nodig zijn.’’

‘’Ja, en het zelf bereiden van het eten kost veel moeite en tijd,’’ vulde een ander aan, ‘’daar heb ik eigenlijk echt geen zin in.’’

Er waren ook leerlingen die zich juist veel zorgen maakten over de toekomst. ‘’Ik denk dat de mensen van onze leeftijd meer waarde hechten aan milieu dan de mensen die nu aan de macht zijn. Wanneer wij ouder zijn, is heel veel waarschijnlijk best wel fucked up geregeld, maar dat maakt hen nu niet uit,’’ vertelde een meisje.

Dat is een begrijpelijke angst. Toch houden de organisatoren van de Toekomstverkiezing vertrouwen. Merlijn Twaalfhoven, componist en oprichter van de Toekomst verkiezing: ‘’Verkiezingen gaan vaak over wat ons verdeelt. In debatten en discussies worden verschillen aangezet rondom de meest scherpe en controversiële onderwerpen. De Toekomstverkiezing wil dit doorbreken.’’ Door op zo veel mogelijk verschillende plekken, met zo veel mogelijk verschillende soorten mensen, het gesprek over de toekomst aan te gaan, hoopt hij iedereen bewust te maken van de toekomst. Dat hoeft niet immens groots te zijn, want elk klein gesprek opent de poort naar het toekomstdenken een klein beetje verder.

Aan het eind van de les mochten alle leerlingen stemmen op een van de toekomstbeelden. Met de uitslag gaan scholieren de komende maanden in gesprek met gemeenteraadsleden die in een ondertekende belofte hebben laten weten dat zij in hun besluitvorming de toekomstige generaties zullen meenemen. Op 25 september hopen de organisatoren van Toekomstverkiezing een Toekomstberaad te organiseren waarin beslissingen kunnen worden gemaakt over de wereld van 2050.

Wil jij ook je stem laten horen voor een betere toekomst? Dit kan nog tot en met 18 maart op https://toekomstverkiezing.nl/verkiezing-toekomstrollen/.