De Toekomstverkiezing staat in contact met een heleboel mensen die via kunst en verbinding de toekomst op een nieuwe en inspirerende manier willen benaderen. Een van deze mensen is Peter Borsje. Peter Borsje is Turnado en oprichter van de Talenteringbende en gaat met mensen in gesprek over de toekomst. Dit doet hij niet zomaar: hij heeft een speciale dialoogkar waar hij de Utrechtse Heuvelrug mee affietst. De kar is druk versierd met referenties en aanknopingspunten voor gesprekken over de toekomst.

Als je op straat door actiegroepen wordt aangesproken over de toekomst, worden er vaak doemscenario’s op je afgegooid: het gaat slecht en het wordt alleen maar slechter, is de boodschap, in de hoop je in actie te brengen. Peter Borsje pakt het echter anders aan. Met zijn vrolijk gekleurde kar waarvan elke vierkante centimeter wel bedekt is met iets informatiefs of interessants, laat hij alle negativiteit achterwege. ‘Praten over de toekomst!’ roept hij met zijn armen gespreid naar voorbijlopende winkeliers. Het is zaterdagmiddag en Peter Borsje heeft zijn kar neergezet in het centrum van Driebergen. In dit dorp krijgt de toekomst vandaag een positieve connotatie.

Die toeters en bellen aan de kar, zijn er niet alleen om de toekomst meer kleur te geven. Elk klein papiertje en versierseltje verwijst wel naar iets. Zo hangen er verschillende verwijzingen naar toekomstgerichte projecten, zoals bijvoorbeeld de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030. Boven op de kar staat een mandje gevuld met boeken die zich focussen op nieuwe benaderingen van de wereld en de mens, zoals Omarm de Chaos van Jan Rotmans en Handboek voor Talent van Kees Gabriëls en Jan de Dreu. Een schaal op een plankje in de kar, die helaas vorige week tijdens een van Peter’s fietstochten met de kar is gebroken, stelt onze aarde voor. Voorbijgangers kunnen op briefjes hun ideale wereld omschrijven en deze in de schaal stoppen. Vandaag is Peter de briefjes helaas vergeten. Maar niet getreurd: er blijft genoeg te bespreken.  

Wat nog wel het meest opvalt aan Peter’s kar is de schaakset dat aan de voorkant van de kar is geplaatst, dat niet alleen kleuriger is dan een klassiek schaakset, maar ook onder de stroop zit. Dit spel heet Paco Ŝako, en is een alternatief schaakspel, bedacht door kunstenaar Felix Albers.

‘’Je speelt in principe het gewone schaakspel, maar als je bij het klassieke schaakspel slaat, doe je hier een omarming, een vereniging.”

‘’Dit schaakspel, dit is echt een pareltje op de dialoogkar,’’ vertelt Peter. ‘’Je speelt in principe het gewone schaakspel, maar als je bij het klassieke schaakspel slaat, doe je hier een omarming, een vereniging. Het einddoel is: de koning omarmen. Ja, en die stroop is eigenlijk vooral een plakmiddel. De eerste drie zaterdagen dat ik met m’n dialoogkaar in een van de dorpen in de heuvelrug langskwam, waaide het verschrikkelijk, dus alles ging alle kanten op. Vandaar ook die kapotte wereldbol. En met de stroop blijft het plakken, dat is het idee. Maar in de politiek wordt natuurlijk ook heel veel met stroop gesmeerd, dat was ook een beetje een metafoor.’’ Na zijn uitleg, spelen Peter en een toeschouwer een potje Paco Ŝako. Hij laat zien hoe je, als je een omhelzing bent begaan, in de omhelzing over het bord heen kunt bewegen.

‘’Het wordt een dansje!’’ roept Peter uit.

De twee spelen het potje uit met het in stroop gedrenkte schaakspel. ‘’Het wordt wel smerig hè, die schaakstukken,’’ geeft Peter toe. ‘’Ik moet er eigenlijk een emmer naast zetten, met een billendoekie.’’

Peter zet met zijn uitbundigheid en metaforen een vrolijke stempel op de toekomst en hij haalt de aandacht naar al die projecten voor de toekomst die naast elkaar bestaan. Ken jij ook zo’n interessant project of kunstwerk? Laat het ons dan vooral weten via info@toekomstverkiezing.nl, en misschien lichten we jouw verhaal wel uit.